verhalenspel.nl

Frisse wind

Laatst maakte ik voor een inspiratie-dag van de NPO een spel met lichte, maar gerichte vragen, waar ze ook tijdens het vrolijke etentje nog lang op door bleven kauwen. En tijdens een stroeve vergadering in de Regentenkamer van de Corvershof stak er opeens een frisse wind op toen er wat spelvragen op tafel kwamen. In Schijndel spelen ouderen de laatste tijd het Klein-geluk-spel. Het Kennis-makingsspel brak het ijs in de eerste week van de verse HBO-leerlingen in Breda. Het Talentenspel hielp ouderejaars bij het kiezen van hun studierichting. En het Taalspel bezorgde nieuwe Nederlanders opeens plezier en zin in woorden.

In de klas

Het spel doel-in-zicht! motiveerde leerlingen op het ROC in Amsterdam om te reflecteren op hun diploma en hoe ze dat gaan halen.

Voor hun themadag over eigenwaarde maakte ik een ander spel: ze vertelden elkaar bijzondere verhalen over zichzelf, over hun helden, over trots & schaamte. Er werd hard gelachen en zo nu & dan kwam er een brok in de keel. Reacties? “Zó heb ik nog nooit naar mezelf gekeken”en “Zo vind ik nadenken wèl leuk!” In de docentenkamer speelden ze het spel de volgende dag zelf ook, waardoor de les erna flink te laat begon.

 koffer

Einstein thuis

middenonder

Welkom aan boord

Op een mooie zomerdag speelden daklozen onder een enorme kastanjeboom in de prachtige tuin naast de Hermitage in Amsterdam het ‘welkom-aan-boord-spel’.

Had ik op maat gemaakt voor de Nationale Daklozendag, met als motto: Iedereen is welkom. Roerend waren de verhalen, hartelijk het gelach om zichzelf en om elkaar en gul het applaus.

Zo smolten vooroordelen vanzelf in de zon. En waren we even samen domweg gelukkig onder een bladerdak.